מה זה פוקימון?

פוקימונים הם היצורים החביבים שהומצאו בשנות ה-80.

פוקימון בעברית זה מפלצות כיס.

הסדרה סיפרה גם היא על 6 יצורים, בינם היו כמה שמוכרים לכולנו כפוקימונים כמו רטטה, ג'יגליפאף קלפרי ואודיש, הסדרה הכושלת הביאה משחק גיימבוי כושל גם הוא שיצא בשנת 88.

לכן, כאשר סאטושי טייג'ארי, מתכנן בעל מוח קודח בניטנדו חשב על הרעיון למשחק הידוע לגיימבוי, הוא חשב לקרוא לו pocket monsters גם כן משום שהרעיון מבוסס על רעיון העבר שלו,(הסדרה משנות ה80 היתה רעיון שלו) אבל בגלל שבכל זאת מדובר ברעיון מחודש אך ברובו חדש, הוא החליט לשנות את השם הרשמי ולקצר אותו ל פוקימון, ורק השם המשני של הרעיון יהיה pocket monsters (ניתן לראות את המשפט מתחת ללוגו הירוק היפני של פוקימון) ואכן לא יאוחר מכן, לאחר שכבר חשבו על 151 יצורים שונים (מה אני אגיד לכם, לאנשים יש כשרון)

הוציאו לאור נינטנדו סדרת ספרים המספרת על עלילותיו של red (אדום) ועל יריבו blue (כחול),שיהוו מאוחר יותר בסיס לדמויותיהם של אש וגארי.

הספרים נכתבו ביידי סאטושי טייג'ארי עצמו ויצאו לאור בשנת 96, הספרים הגיעו לארה"ב בשנת 1998 בתרגום אנגלי (שתורגם ביפן דרך אגב, כדי לשמור על אותנטיות המקור).

לא יאוחר מכן הוציאו נינטנדו בשנת 1997 את המשחק pokemon green הנושא על עטיפתו את תמונתו של "וינאזור" (או שידוע בישראל "כמשחק הירוק") אך ורק ביפן! (המשחק לא יצא בשום מקום אחר, אם אתם רואים אותו בחנויות באנגלית, זו רק גרסא לא רשמית ומתורגמת על ידי בן אדם פרטי ולא על ידי נינטנדו עצמה) המשחק המבוסס על הספר זכה להצלחה לא מעטה ביפן.

הרעיון המצליח החל לגלוש לארצות המערב ולארצות הברית בפרט.

ונינטנדו בארצות הברית החליטו כי הרעיון שנראה מוזר לאותה תקופה יצליח בארצות הברית ובשאר חלק זה של העולם.

ומשום כך יצאו בשנת 1998 שני תרגומים למשחק הירוק לחנויות בארצות הברית: pokemon red הנושא את תמונתו של "צ'אריזארד" ו pokemon blue הנושא את תמונתו של "בלאסטויז"(שנהוג לקרוא להם בארצנו: "המשחק האדום" ו "המשחק הכחול") גם הם נוצרו בשביל מכשיר הגיימבוי שהלך ותפס תאוצה באותם שנים.

שתי הגרסאות האלו עשו את המשחק רק יותר מעניין (ואת משחק ההחלפות בפרט) כידוע, ההחלפות הן מן מסחר בין מאמנים וריטואלים (שחקני הגיימבוי בפשטות) של פוקימונים שנתפסו במשחקים בין השחקנים בעזרת כבל מיוחד המתחבר לגיימבוי ועוזר למאמנים הוירטואלים לערוך החלפות בינם, ומשום שבמשחק הכחול והאדום לא היה ניתן לתפוס את כל 150 הפוקימונים הקיימים, כדי לסיים את המשחק כמו שצריך, השחקנים נדרשו לערוך החלפות ולמלא את טבלת הפוקימונים החסרים להם כדי להשלים את המשחק בהצלחה.

הרעיון תפס תאוצה מרובה אף יותר ובליווי למשחקים החדשים לאותה תקופה יצאה גם סדרת מאנגות (מנגה=קומיקס המצויר בסגנון יפני, למי שתהה מה פשר המילה) חדשות שמבוססת על הרעיון הספרים.

הרעיון היה כבר מוכר מאוד ביפן ומעט בארצות הברית, וכמו כל מאנגה מצליחה ביפן, תמיד באה בעקבותיה במוקדם או במאוחר גם סדרת טלוויזיה נלוות.

לא יאוחר מכך, בשנת 1997 לאחר צפייה רבה מצד שחקני הגיימבוי הנאמנים, הגיחה לעולם בערוץ Tv- Tokyo היפני, הסדרה המדוברת כל כך!

שכידוע לכולנו, מספרת על מסעו של אש המאמן הצעיר (שנקרא ביפן: סאטושי, על שם הוגה הרעיון לסדרה) ועל הפיקאצ'ו הקטן (והקשקשן אם יורשה לי לאמור J ) ידידו הנאמן( שלמען האמת כזכור לכולנו, בתחילת הסדרה, הוא היה קשקשן אך לא ממש נאמן!, ד"א למי שתהה מה פירוש השם: פיקאצ'ו: פיקה=חשמלי, צ'ו=עכבר ביפנית משמע, עכבר חשמלי!)

בעקבות הסדרה המצליחה נדרש מנינטנדו להכין משחק נוסף נלווה לסיפור הסדרה, ושונה במקצת מהמשחקים הקודמים, גם הוא למכשיר הגיימבוי הפופולארי, ולכן, מייד לאחר מכן יצא ביפן בשנת 1997 המשחק pokemon yellow שנושא על עטיפתו את דמותו של "פיקאצ'ו (המשחק הצהוב כפי שקראנו לו כאן בארץ הקודש) עלילת המשחק מנסה להשאר צמודה ונאמנה לעלילת הסדרה, וכמו אש, המאמן הצעיר במשחק מקבל גם הוא פיקאצ'ו עצבני כפוקימון ההתחלתי שלו, בניגוד לשאר המשחקים, שבהם ניתן לבחור בין 3 בסיסיים.

צריך לשמור על פיקאצ'ו (הנוטה לדיכאונות לעיתים למען האמת) שמח ואוהב.

כמובן שיצוצו מידי פעם תוך כדי התקדמות במשחק ג'סי ג'יימס ומיאו חברי צוות רוקט המציקנים אך יש לאמור המגניבים, שכולנו אוהבים! (טוב... :/ כמעט כולנו...) מגיחים פה ושם.

יש לציין כי עוד בפרק הראשון של הסדרה, אש חזה בפוקימון "הו-או" (שהוא אחד מהסמלים של העונות היותר חדשות) טס בשמיים מלא בהדר, וכאן יוצרי הסדרה רמזו לנו: "חבריה הסדרה לא הולכת להיגמר כל כך מהר!" או בקיצור: יש עוד פוקימונים בדרך חוץ מה 151 הקיימים!

אבל...הבעיות לא איחרו לבוא! מייד כשהסתיים פרק של הסדרה המספר על הפוקימון האלקטרוני "פוריגון", כמה מאות ילדים ביפן החלו להרגיש רע, מסבר שבסוף הפרק היו אורות ופיצוצים מהבהבים קצת יותר מידי, שגרמו לחלק מן הילדים התקפי "אפילפסיה" או בשמה העברי "מחלת הנפילה"

(המחלה גורמת לחולים בה התקפי התכווצויות שרירים קשות, וחוסר הכרה לצופה באורות צבעוניים בוהקים מהירים ומהבהבים במהירות, ממסך מחשב, טלוויזיה או משחק וידאו, במקרה שלנו זו הייתה טלוויזיה כמובן) הפרק גבה 618ילדים שנפגעו באותו היום.

אך מייד כאשר נודע המקרה ביפן הייתה פאשלה דיי ענקית בחדשות, משום שכדי להציג לקהל הסקרן את הקטע המסוכן, עוד אנשים נפגעו כשראו את הקטע שוב ושוב בחדשות הערב באותו היום.

וביום שידור הפרק בנוסף לשידורים החוזרים של הקטע המסוכן בחדשות נפגעו מהתקפים שכאלו 13,000 ילדים.

ומשום כך, פוקימון זכתה לא רק לשם של סדרה מצליחה, אלא נרשמה בספר השיאים של גינס העולמי כסדרת הטלווזיה בעלת הקורבנות הרבים ביותר!!! (אני בטוח שאת התואר הזה סאטושי טייג'ארי לא ממש רצה לקבל )

הפרק לא שודר יותר בשום מקום בעולם.

המקרה התפשט בחדשות בכל העולם (חלקכם אולי זוכרים את הדיווח על המקרה בחדשות ובעיתונים גם אצלינו בשנת 1997)

ואפילו קמה אגודה נגד הסדרה, שתכננה לעצור את העפלת הסדרה לארצות הברית!!!

(בנוסף היו עוד שני פרקים נוספים שצונזרו ולא שודרו, פרק הספארי, שבו הופיעו יריות חיות, והאמריקנים החליטו שזה אלים מידי!, והפרק "יפה על החוף" שבו תחפושת של ג'יימס מצוות רוקט, גם כן לא מצאה חן בעייני WB
הפרק לא שודר בארץ, ובארה"ב שודר מאוחר יותר כפרק בונוס, ללא הקטע המדובר)

כמובן שזה לא הצליח לעצור את ההצלחה. כי משום ששנה לאחר מכן בשנת 1998 הגיע הסדרה ברוב הדר פיצוצים צעקות ומסע תקשורתי ארוך ולא רע בכלל! לארצות הברית.

הסדרה דובבה לאנגלית המשחק הצהוב ( (pokemon yellowנחת גם הוא בארה"ב גם הוא בתרגום לאנגלית כמובן,באותה העת יצאו לשוק ביפן ומאוחר יותר לארה"ב משחקים חדשים של פוקימון (אייך לא!) הפעם לקונסולת הנינטנדו 64 המצליחה, בניהם pokemon stadium (אצטדיון פוקימון בתרגום חופשי)משחק בו ניתן להעביר דרך מכשיר מיוחד, את הפוקימונים אותם אספת במשחקי הגיימבוי ולהלחם איתם בגרפיקה מרשימה ובתלת מימד מלא, ופוקימון סנאפ משחק בו המטרה היא לצלם פוקימונים (משחקים כטוד הצלם הזכור מהסדרה)

(ביפן יצא גם כן המשחק pokemon stadium 2 שלא הגיע לארצות הברית משום שהוא היה דיי דומה למשחק הראשון והאמריקנים האמינו כי אין טעם לייבאו ולתרגמו)

ובנתיים ביפן...(טאם טאם טאם טאם!) יצא לאקרנים בשנת 1998 לקול תרועות וחצוצרות, הסרט הראשון של פוקימון! "מיוטו נגד מיו" או "מיוטו מכה שנית" (למי שמתעניין, ועדיין לא ראה את הסרטים (יש משהו כזה?!) 

ההצלחה הפכה להיות גלובאלית בהחלט (עולמית) הרעיון של פוקימון נזל למדינות נוספות במערב והפך לרווחי במיוחד (ממוסחר, וזה רע).

לאחר שנה, הגיע הסרט גם לארצות הברית,

בנתיים ביפן הרחוקה הגיע בשנת 1999 הסרט השני של פוקימון שנקרא באזורינו, פוקימון 2000, (ביפן לא קראו לו כך משום ששם הסרט יצא בשנת 99 ונקרא ביפן:"התגלותו של לוגיה" )

בו התגלו כמה פוקימונים חדשים לגמרי לאותה תקופה, והבולט מכולם: "לוגיה"!

וגם הגיעו 2 משחקים חדשים של פוקימון לחנויות ביפן: pokemon silver שנושא את תמונתו של "לוגיה"(הנקרא אצלינו, המשחק הכסוף) ו pokemon goldהנושא על עטיפתו את תמונתו של "הו-או"(המשחק הזהוב בארצנו הקטנטונת) בו התגלו 100 פוקימונים חדשים, וגם מתקפות פוקימונים חדשות ! (בחיי,נראה שהמצאת פוקימונים חדשים ומתקפות היה ביפן לעבודה מכובדת בפני עצמה!!!) המשחק לא התאפיין רק בכך, הוא פעל והותאם לגיימבוי קולור (צבעוני) שיצא כמה שנים לפני כן, ואיפשר לראות את כל עולם הפוקימונים בצבע מלא! (לעומת המשחקים הקודמים שנראו בגיימבוי קולור כחסרי צבע כמעט)
וגם הגרפיקה עצמה עברה שינוי ממשי.
(המשחקים הנלווים לנינטנדו 64 הגיעו גם הם ליפן ושנה לאחר מכן לארצות הברית, pokemon stasium GS ושמו בארצות הברית pokemon stadium 2)

הסרט פוקימון 2000 הגיע לארה"ב כשנה לאחר יציאתו ביפן ונקרא בשמו הידוע: פוקימון 2000,(אלינו הסדרה ושני הסרטים הגיעו בשנת 2000, הסרט השני הגיע בסופה של השנה)

כל אלו פתחו את עידן ה GS (gold –silver כסף-זהב) שבו מופיעים הפוקימונים החדשים שנלקחו מהמשחק של gold ו silver.

בתקופה שעד הגעתו של הסרט השני לארה"ב, הייתה הפוגה ארוכה בכל העולם מפרקים חדשים של פוקימון, זה משום שבארה"ב החליטו כי העונה החדשה (ובה מופיעים כמה מהפוקימונים החדשים לאותה התקופה) תגיע לטלוויזיה ביום שבו יצאו לחנויות בארצות הברית שני המשחקים החדשים: גולד וסילוור וכך להרוויח יותר כסף מכל ההתלהבות שהמקרים יצרו. העניין גרם זעם לרבים מהמעריצים של הסדרה בכל העולם, שציפו בקוצר רוח לפרקים הבאים בסדרה.

באותה שנה יצא לאקרנים ביפן הסרט השלישי של פוקימון שהוא נקרא ביפן פוקימון 2000: שליט המגדל הלא נודע או, מגדל האנון, משום שיצא בשנה המתאימה, (אלוהים! העניין הזה מבלבל!)

הסרט יצא בארה"ב ואצלינו לאקרנים בשנת 2001 ונקרא: "ההרפתקה של האנון"

המשחקים, גולד וסילוור היו להצלחה רבה בכל העולם וכמובן נדרש משחק המשך שהתקדמותו דומה להתקדמות הסרטים והסדרה,(כמו פוקימון yellow)

ולכן בשנת 2001 יצא ביפן וכמה חודשים לאחר מכן בארה"ב המשחק pokemon crystal" " הנושא על עטיפתו את תמונתו של הפוקימון "סוויקון", במשחק שיפורים מעטים נוספים לעומת המשחקים הקודמים כמו יכולת לבחור ילדה במקום ילד, או העניין שהפוקימונים זזים באנימציה קצרה לפני כל קרב.

כמה חודשים לאחר מכן הגיע ליפן ספיישל טלווזיוני מיוחד ששודר לכבוד חג המולד בערוץ Tv-tokyo ונקרא: "מיוטו חוזר": אדמה פוגשת את העין, שבו שודר סרט קצר שהתפרס על 2 פרקים בטלווזיה,הסרט הקצר הינו המשך לסרט הראשון. הסרט הגיע לארצות הברית לאחר כשנה והוא לא שודר בטלוויזיה אלא הגיע על גבי קלטות וידאו ועל DVD, ושמו קוצר ל: "מיוטו חוזר".

הסרט הרביעי שנקרא ביפן: "פוקימון 2000 (סלבי הנוסע בזמן) הגיע ליפן גם הוא בשנה הנ"ל.

הסרט נחשב ביפן לכישלון בכלליות, ומשום כך, התעכב מלהגיע לארה"ב ולעולם המערבי בכלל, ישנן שמועות שאומרות שיוצרי הסדרה האמריקנית רצו לוותר על הגעת הסרט לארה"ב, וישר לדלג לסרט החמישי! שמועות אחרות אומרות שהסרט תוכנן להגיע לארה"ב על גבי קלטות ועל DVD בלבד!

אך חברת Mirmax (מירמאקס) קנתה את הזכויות לסרט שהיו עד כה של חברת Kids Wb, והסרט אכן יגיע לקולנוע בארה"ב,

ומסתמן כי לארץ הוא יגיע בדיבוב רק לקלטות הוידיאו ול DVD.

ביפן באותה השנה, הגיח לערוץ Tv-tokyo ספישל מיוחד נוסף!

ספישל רייקו! שלשם שינוי, אינו נושא את דמויות הסדרה היום יומית, אלא מביא שתי דמויות ראשיות כמעט חדשות שהופיעו במשחקים גולד,סילוור וקריסטל. הספישל יגיע בקרוב לארצות הברית על גבי קלטות וידאו ו DVD .

הילד קנטה(השם יפני) והילדה קריסטל (השם היפני גם כן)

האכזבה מהסרט הרביעי לא הפריעה ליוצרי הסדרה ליצור ולהוציא לאקרניפ ביפן את הסרט החמישי!: Pokemon 2002 שהגיע ליפן בשנת 2002.

לא ברור מתי הספיישל יגיע לארץ, אם בכלל.


ןביינתים, גם הספיקו להתפתח משחקי הרובי, ספיר, ברקת, אדום אש וירוק עלה לגיימבוי אדבנס!
אך לפני שהתפתחו המשחקים האלה, ממש שהסתיימה העונה החמישית, חלק מהמקורות הלא ממש אמינים טענו שהסדרה תסתיים לאחר סוף העונה.
אך כמובן, מידע שזה היה שקרי,
וכפי שכולנו יודעים, יצאה העונה השישית ביפן, ואפילו הספיקה להגיע לארה"ב וגם לישראל!
אש הספיק לתפוס מלא פוקימונים חדשים וגם להכיר חברים חדשים,
הדור השלישי נחשף, ונחשפו כמה פוקימונים, כמו גונבה, או מאנצ'לקס בשמו האמריקאי, מהדור הרביעי.
אך באסיפת עיתוניים, סאטושי טאיג'ארי אמר כי אינו מתכוון להפסיק את הסדרה, וכי המציא עד כה עד ללמעלה מ1,500 פוקימונים.
אך מתקופת העונה החמישית ביפן, עברו הרבה דברים. גרפיקת משחקי הגיימבוי אדבנס השתפרה, ובעקבות זאת, המשחקים הצליחו כל כך עד שהמשחק ירוק עלה, הגיע לטבלת המכירות באירופה, למקום השלישי!, לכל הקונסלות!
בפתח, קונסלת הנינטנדו די אס. אנו יודעים כי פוקימון לא יגמר בקרוב, במיוחד לא שסאטושי הבטיח כל כך הרבה עונות. אפילו הדומיינים לסרטים שיצאו באלפיים ושש, ואלפיים ושבע תפוסים כבר.
ובאמת, המספר של הפרקים עומד כעת על 400+ פרקים. אחת האנימות הארוכות ביותר.
בדרך כלל אנימה הינה 30-70 פרקים, אך סאטושי הגזים, ואנחנו אוהבים זאת.
ישנם אנימות קצת יותר ארוכות, אך הם נגמרו, ופוקימון יעקוף אותם.
האם פוקימון ימשיך לנצח? האם הסדרה תהיה האנימה הארוכה ביותר בהיסטוריה?
כל משנשאר זה לחכות ל... עתיד!